Koeru Keskkool Paide tee 16/18 Koeru 73001, Järva vald, Järvamaa
Tel: 5450 0165 e-mail: kool@koeru.edu.ee
Esmaspäev, 09 November 2020 14:22

Lahkus kauaaegne eesti keele ja kirjanduse õpetaja Juta Rundu Esile tõstetud

JUTA RUNDU
16.III 1931-7.XI 2020

Meenutades kauaaegset õpetajat, koduloo- ja rahvapärimuse uurijat.

Juta Rundu lapsepõlv ja noorus möödusid Virumaal, Vao vallas Kiltsi alevikus. Ta omandas põhikoolihariduse Kiltsi põhikoolis, õppis ühe aasta Väike-Maarja keskkoolis ning jätkas õpinguid Tallinna Õpetajate Instituudis, kus ta omandas eesti keele ja kirjanduse õpetaja kutse.

Pärast kooli lõpetamist suunati ta tööle Koeru keskkooli, kus ta töötas aastatel 1952 – 1992. Aastatel 1992 – 1998 töötas õpetajana Väinjärve algkoolis. Lisaks tundide andmisele juhendas kirjandus- ja raamatusõprade ringi ning oli tegev ka töö- ja puhkelaagris.

Aastaid osales Juta Koeru Haridus- ja Kultuuriseltsi folklooriuurimisringis, mis tegeles Koeru kihelkonna rahvapärimuse uurimise, kogumise, säilitamise, levitamise ja folkloorikavade koostamisega. Samuti oli Juta südameasi Koeru kirjandusloo uurimine ja kogumine. Juta Rundu oli kirjandusklubi Vaimuvalgus asutaja- ja aastaid juhatuseliige, Kalju Lepiku luulevõistluse korraldustoimkonna liige.

Juta on koostanud raamatud „Kalju Lepik ja Koeru“, „Kirjanduslooline Koeru“ ja „Õpetaja Roopi Hallimäe kirjad õpilastele“ ja olnud paljude Koeru kultuuriloo trükiste toimetaja.

Juta oli väga põhjalik, sihikindel, täpne ja oma kodukoha suur patrioot.

Oma viljaka töö eest tunnustati Juta Rundut erinevate aukirjade, tänukirjade, tunnuskirjade ja teenetemärkidega sh Koeru valla vapimärk 2002, Järvamaa hariduspreemia elutöö eest 2000, Järvamaa kultuuripreemia elutöö eest 2009,  sisuka, tulemusliku ja järjepideva töö eest folkloori valdkonnas ning Koeru valla ajaloo uurimisel ja jäädvustamisel Järvamaa teenetemärk 2011.

Juta andis hindamatu panuse Koeru kogukonnale nii õpetajana koolis, juhendajana ja osalejana folklooriuurimisringis kui ka kultuuriloolasena.

Sügavas leinas langetame pea ja oleme mõtetes Juta poegade Andrese ja Rihoga ning lähedastega neil rasketel hetkedel.

Jääme igatsema kordumatut Juta Rundut.

 
Koeru Haridus-ja Kultuuriselts
Koeru Kultuurimaja
Koeru Keskkool
Koeru raamatuklubi Vaimuvalgus
Järva Vallavalitsus
Järvamaa Eesti Südamaa
Viimati muudetud Esmaspäev, 09 November 2020 22:29