Koeru Keskkool Paide tee 16/18 Koeru 73001, Järva vald, Järvamaa
Tel: 5450 0165 e-mail: kool@koeru.edu.ee

Norra toetab juba teist korda Eesti mõisakoolide restaureerimist, seekord on doonoritena kaasatud ka Island ja Liechtenstein.

Programmi juhi Riin Alatalu sõnul on võrreldes teiste Ida- ja Lõuna-Euroopa riikidega Euroopa Majanduspiirkonna fondidest kultuurivaldkonnale mõeldud toetuste suunamine otseselt restaureerimistöödeks üsna erandlik, sest mujal eraldatakse raha rohkem kultuurivahetuseks ja nn pehmeteks tegevusteks. „Mõisakoolide programm sai sellisel kujul rahastajate heakskiidu tänu sellele, et neil koolidel on suur roll Eesti kultuuri- ja haridusmaastikul ja neid peetakse sageli kohalikku kogukonda ühendavateks keskusteks,“ märkis Alatalu.

Seekord esitati taotlusvooru avaldusi 15 ajaloolise hoone restaureerimiseks kokku enam kui 10 miljoni euro ulatuses. Taotluste pingeritta sättimisel hinnati väga paljusid erinevaid aspekte. Määrav oli uuringute ja restaureerimisprojekti ettevalmistamise tase, sest vanade hoonete puhul võib alati tulla üllatusi. Samuti hinnati projekti mõju kohalikule arengule, omavalitsuste finantsvõimekust ning valmisolekut projekti ellu viia. Jälgiti ka kooli jätkusuutlikkust ning kooli rolli kohalikku kogukonda ühendava keskusena. Programmi juhi sõnul oli otsuse langetamine raske, sest kõik taotlejad vajavad rahalist abi ning taotlused olid enamuses väga hästi motiveeritud.

Kultuuriministeeriumi teatel on toetuse suurus Aruküla mõisa renoveerimiseks 954 180,25 eurot.

Täpsemalt EMP mõisakoolide programmi toetuste jagunemise kohta saab infot siit.


Anu Puusepp
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.